Superalimente acvatice: spirulina și chlorella

spirulina-superaliment-totmai.ro_.jpg

Recent, o mămica m-a întrebat dacă dau fetiței mele Chlorella, adică microalge. Aceste mici plante, unele de ordinul micronilor, sunt sunt unele dintre cele mai vechi organisme care folosesc fotosinteză. Printre cele mai cunoscute microalge se număra chlorella și spirulina și despre acestea două m-am gândit să dau câteva informații.

Spirulina este considerată cea mai bogată sursă vegetală de proteină, având de 3 ori mai multă proteină decât are carnea de vită. Întrucât este atât de concentrată nutritiv, ea este folosită în tratarea malnutriției infantile în Mexic și China. Are o concentrație mare de acizi grași precum acidul gama-linoleic (omega 6) și omega 3.

Acidul gama-linoleic este important pentru creștere și dezvolatare și se găsește din belșug în laptele de mamă. Următoarea sursă importantă de acid gama-linoleic este spirulina. De aceea spirulina se recomanda adesea persoanelor care nu au fost alăptate niciodată, pentru a compensa dezvoltarea hormonală și mentală de care, posibil, nu au avut niciodată parte, din cauza nutriției deficitare (“Healing with Whole Foods: Asian Traditions and Modern Nutrition”, Paul Pitchford).

Chlorella este asemănătoare cu spirulina în ceea ce privește valorile nutritive și utilizarea. Singura diferență, pe care tot Paul Pitchford o aduce în discuție, este faptul că este mai puțin detoxifiantă decât spirulina, deci suportată ceva mai ușor de către copiii cu deficiente majore.

Cam peste tot am găsit că se recomandă un sfert de linguriță, până la o jumătate de linguriță pe zi, amestecate în mâncare (vă sugerez un fruct bine copt, aromat pentru a estompa din gust și miros). Eu am reușit să-i dau fetiței mele cu banană.

Notă:
Există o discuție de luat în seamă de către cei care nu consumă și nu au consumat de mulți ani niciun fel de produse de origine animală și care pot avea deficiență de vitamina B12. Se credea la un moment dat că spirulina și chlorella conțin B12 bio-disponibilă organismului uman; se pare însă că lucrurile nu stau chiar așa și că B12 trebuie suplimentat oricum; ceea ce se găsește în cele 2 microalge fiind doar analogi ale vitaminei în discuție și nu pot fi utilizate de organismul nostru, putând chiar accentua carența de B12.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *