Timp de preparare | 10 min |
Timp de gatire | 40 min |
Timp de asteptare | 12 h |
Portii |
buc
|
Ingrediente
Falafel
- 250 g naut uscat
- 2-3 cepe mari
- 4-5 catei usturoi
- 1 legatura patrunjel
- 1 legatura marar
- 1-2 linguri rase amestec cajun (se poate inlocui cu coriandru, boia, piper, sau ce mirodenii va plac)
- 1 lingurita seminte chimen macinate (rasnite proaspat)
- 1/2 lingurita Kala Namak (optionala, poate fi inlocuita cu sare roz de Himalaya sau sare de mare)
- 2-3 linguri faina fara gluten Doves Farm (poate fi inlocuita cu faina integrala, insa atunci vor contine gluten!)
- 2 linguri seminte chia (rasnite proaspat)
- 2 linguri seminte susan integral (recomandat ar fi sa fie ranite proaspat, dar e ok si daca se adauga intregi)
- 3 linguri ulei masline extravirgin
Sos de caju
- 70 g caju hidratat (aveti nevoie de aprox 30-40 g caju uscat)
- 10 ml ulei masline extravirgin
- 1/2 lamaie stoarsa
- 1-2 catei usturoi
- 1/4 lingurita Kala Namak (sare neagra de Himalaya) (optionala)
- 3 linguri apa filtrata
Ingrediente
Falafel
Sos de caju
|
|
Etape
Falafel
- Nautul se pune la hidratat peste noapte (minim 12 h).
- Apa in care a fost lasat la hidratat nautul se arunca, iar apoi se mai clateste in 2-3 ape nautul si se adauga in robotul cu lama in forma de S. Peste acesta se adauga ceapa, usturoiul, 1-2 linguri ulei masline, condimentele si se mixeaza pana amestecul devine mai fin, insa trebuie sa ramana tot mai grosier.
- Adaugam apoi patrunjelul, mararul tocate marunt, semintele de susan si chia proaspat rasnite si faina cat sa lege compozitia (faina si apa se adauga cat sa iasa o compozitie ca cea de chiftelute). Gustul se potriveste in functie de preferinte, iar sarea in cazul in care preparati pentru bebelusi nu se adauga.
- Se incinge cuptorul la 180-200 grade Celsius si se pregateste o tava pe care punem hartie de copt neaderenta.
- Formam chiftelute dupa bunul plac, eu le-am facut mai plate pentru ca astfel se patrund mai usor in cuptor. Le-am stropit apoi cu uleiul de masline ramas si le-am copt la cuptor pentru aproximativ 40-45 min (pana devin usor aurii).
Sosul de caju
- Se introduc in blender nucile de caju hidratate pentru minim 8 h (sau 1-2 h in apa usor calduta) si restul ingredientelor si se mixeaza f bine pana obtinem un sos de consistenta unei smantani mai fluide (daca dorim sa fie mai fluid sosul adaugam mai multa apa). Se adauga sosul peste chiftelute inainte de servire.
- Va doresc pofta buna si zile cu soare! 🙂
Notitele retetei
- Pentru un plus de savoare, chiftelutele se pot praji in ulei incins pentru cateva minute, iar apoi se pun pe o farfurie si se tapeteaza foarte bine cu servetele pentru a adsorbi surplusul de ulei. Recomand uleiul de masline pentru prajit, intrucat e mai rezistent la prajire decat uleiul de floarea soarelui de exemplu (fiind un ulei Omega-9, comparativ cu Omega-6).
- Aceste chiftelute delicioase se pot asorta cu orice garnitura, noi am ales sa le consumam alaturi de o mancarica de spanac, tot de post bineinteles 🙂